Termék-megfelelőségA termék megfelelőség jelentése egyszerű: a termék megfelel a rá vonatkozó követelményeknek.

A termék megfelelőség elérése, folyamatos biztosítása már kissé nehezebb ügy! Első lépésben tisztázni kell, hogy pontosan milyen követelményeknek is kell megfelelni! Ezt részben a vevő írja elő, részben jogszabályok, vagy egyéb normatív dokumentumok (pl. haditechnikai, vagy kettős felhasználású termékek esetén) tartalmazzák.

Az EU piacán első sorban a vonatkozó direktívák, rendeletek, valamint a harmonizált szabványok tartalmazzák ez utóbbi követelményeket.

Ezek alapján definiálható pontosan a teljesítendő követelmények köre, amely a konkrét műszaki előírások mellett dokumentációs feladatokat is tartalmaz, szinte minden esetben!

Igen sok termékkörre vonatkozó követelményekről akár azonnal tudunk információt szolgáltatni, vagy viszonylag gyorsan feltérképezni azokat!

Ha a termék már előállt, forgalmazásra kész van, vagy netán már forgalmazzák is, hatékonyan tudjuk ellenőrizni a követelmények teljesítését, betartását! Ezt a szolgáltatásunkat gyakran a beszerzők, átvételért felelősök veszik igénybe.

A véleményünk az, hogy a termékek megfelelősége nem csak a forgalomba hozatal előfeltétele, hanem a termékfejlesztők, gyártók, forgalmazók társadalmi felelőség vállalásának az alapja is! A jelenlegi piaci viszonyokat ismerve kimondhatjuk, hogy a megfelelőség hosszú távú versenyelőnyt jelent!