Üzleti etika & anti-korrupciós rendszerekEgy általános vélemény: az etikátlan üzleti magatartás és a korrupció javítja az üzleti eredményességet. Ez igaz lehet, rövid távon. De végzetes is lehet rövid távon… Hosszú távon viszont egészen biztosan hátrányos, káros, nem csak a társadalom, hanem a konkrét szervezet és az érintett személyek számára is.

Kellő gondossággal kialakított termékkörök, márkák üzleti eredményességét teszi kockára az etikátlan hozzáállás, vagy a korrupció.

Ezt a kérdést érdemes több oldalról vizsgálni:

  • A gyártó, forgalmazó oldaláról nézve – mi milyen etikátlanságokat tudunk elkövetni?
  • A másik oldalról nézve – velünk milyen etikátlanságot tudnak elkövetni?

Mindezt lehetőleg munkakörökre, folyamatokra, üzleti szituációkra lebontva, figyelembe véve a lehetséges teljes kapcsolatrendszert, beszállítókat, vevőket, hatóságokat egyaránt.

Segítünk az ilyen esetek megelőzésére, kezelésére belső rendszert kialakítani. Irányelvek, konkrét szabályok és szankciók meghatározásához, testreszabott kockázatértékelési módszertant alakítunk ki és alkalmazunk, hogy ezek relevánsak, arányosak, hatékonyak legyenek!

Ha már működtetnek anti-korrupciós, vagy hasonló rendszert, szívesen elvégezzük független auditálását, igazolását, hogy meggyőződhessen a rendszer teljességéről, bevezetettségéről.